EHBO: Eerste hulp bij overprikkeling

by sep 6, 2018

De eerste week van september is een klassieker voor overprikkeling. De rush van kinderen op tijd naar school te krijgen en ’s avonds weer op tijd in bed. Op je werk begint het meestal nu weer op volle toeren te draaien. Het is drukker op de baan en je partner loopt er misschien ook gestresseerder bij.

Al deze elementen zijn de ingrediënten bij uitstek voor een overprikkelingscocktail. Wat doe je dan, als je al met een bonzend hart de parking van je werk op rijdt compleet overprikkeld na de ochtendspits, al dan niet met kinderen afzetten op school? Je prikkelpotje zit om 9 uur al vol. Herkenbaar? Op dat moment heb je geen tijd om te mediteren of een wandeling te maken of in je bed te kruipen. Wat dan wel?

Met veel plezier deel ik vandaag mijn favoriete EHBO-techniek:

De 5-7-8-ademhaling

 

In deze oefening gebruik je je ademhaling om je zenuwstelsel te kalmeren. Het is héél gemakkelijk. Ga rustig zitten en adem 5 tellen in, hou je adem 7 tellen vast en probeer 8 tellen uit te ademen. In het begin lukt het niet altijd om 8 tellen uit te ademen. Dat is oké, probeer gewoon langer uit te ademen dan in te ademen.

Doe deze oefening gedurende twee tot vijf minuten en merk het verschil! Deze oefening kan je overal doen, op je werk, in de auto, op het toilet en zelfs in een vergadering. Het is ook perfect geschikt om ze na de schooldag met je kinderen te doen.

“Waarom werkt dit nu?” hoor ik je denken, want HSP’ers willen meestal alles diepgaand begrijpen en doorgronden.

Je autonome zenuwstelsel is opgedeeld in twee systemen: Het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Het eerste systeem is activerend en zorgt dat er energie vrijkomt, het parasympatische systeem zorgt ervoor dat je lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Dat laatste is natuurlijk ons doel bij overprikkeling.

Het mooie is, is dat onze ademhaling gekoppeld is aan deze twee systemen. Inademen hoort bij het sympatische systeem, denk maar als je hard sport dan adem je veel meer in dan uit. Uitademen is gelinkt aan het parasympatische systeem. Dus, door ons lichaam te verplichten om langer uit te ademen (8 seconden) dan in (5 seconden) verplicht je eigenlijk jezelf om tot rust over te gaan. Fantastisch toch! Gewoon door onze ademhaling bewust in te zetten kunnen we onszelf reguleren en de overprikkeling verminderen.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren! Voor meer inspiratie en hoogsensitieve tips, mag je me altijd volgen op Facebook! Daar kan je bijvoorbeeld delen of deze oefening ook zo goed voor jou als voor mij. Ik ben benieuwd!

We nemen je privacy heel serieus, we sturen je geen spam. Beloofd! Je kan je ten allen tijde uitschrijven natuurlijk.