Meditatie Mythbusters!

by sep 18, 2018

Wat roept het woord meditatie bij jou op? Een boeddhistische monnik die een meter boven de grond zweeft of een perfect geproportioneerde vrouw die uitkijkend over een sereen landschap een staat van de hoogste innerlijke rust bereikt? Beide beelden geven mij alleszins niet het gevoel dat meditatie iets voor mij zou zijn, een ver-van-mijn-bed-show. Nu moet ik toegeven: ik had het compleet mis! Er circuleren heel wat misvattingen en mythes rondom meditatie, laat ik deze even voor jou uit de lucht schieten. Ben je hoogsensitief? Lees dan zeker verder, want meditatie kan jou echt helpen!  

Meditatie is enkel voor spirituele mensen.

 Ik begrijp waar deze mythe vandaan komt. Beelden van zwevende boeddhistische monniken achtervolgen ons in tekenfilms en strips. Het is inderdaad zo dat sommige wijsheidstradities zoals het boeddhisme mediteren prediken en dat meditatie gangbaar is in heel wat spirituele kringen. Je hoeft echter niet religieus of spiritueel te zijn om ermee te starten. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat meditatie werkt voor een variëteit aan problemen, los van spirituaiteit! Meditatie helpt bijvoorbeeld bij depressie en angststoornissen, verhoogt je focus en je immuniteit, verlaagt stress,… Meditatie is dus non-religieus, iedereen kan ermee beginnen.

“De positieve effecten van meditatie zijn wetenschappelijk bewezen!”

Ik kan helemaal aan niet aan niets denken! Meditatie is dus niets voor mij.

Dit is één van de meest gehoorde misconcepties rond meditatie. Het idee dat je terwijl je mediteert aan niets mag denken, dat je meteen in een staat van algehele leegte dient te komen. Als dat je idee is, dan begrijp ik goed waarom je er niet aan begint. Falen verzekerd! Nee, meditatie is geen constante strijd om gedachten meteen te deleten, het is proces waar je leert je geest te leiden i.p.v. dat hij jou leidt. Je traint je geest om bewust te worden wat er allemaal in je hoofd afspeelt zonder helemaal erdoor emotioneel meegesleurd te worden. Je leert dat je een keuze hebt om wel of niet een gevoel of gedachte achter na te lopen zoals dit filmpje mooi uitlegt:

Het duurt lang om goed te worden meditatie.

Je hoeft niet voor een half jaar in een tempel in het regenwoud te duiken om goed te worden in meditatie. Onderzoek wijst uit dat de positieve effecten van meditatie al vanaf het begin aanwezig zijn. Dit kan ik alleen maar bevestigen! Sinds ik elke (week)dag mediteer, voel ik me sterker, rustiger en evenwichtiger. Als psychotherapeute helpt dit me ook echt bij mijn job.

Mediteren, daar heb ik geen tijd voor!

 In deze mythe heb ik ook zelf lang geloofd totdat ik ontdekt had dat het helemaal niet nodig was om een half uur per dag te mediteren. Ik ben begonnen met meditaties van drie minuten, ik herhaal drie minuten! Naarmate ik vorderde met mijn meditatiepraktijk merkte ik dat ik mijn meditaties steeds langer wou maken. Het lijkt wel of mediteren tijd aan je dag toevoegt i.p.v. wegneemt. Mijn hoofd is een stuk rustiger, ik ben minder snel afgeleid en ben bijgevolg productiever.

“Het lijkt wel of mediteren tijd aan je dag toevoegt i.p.v. wegneemt.”

Mediteren is moeilijk…

Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn tegenwoordig heel wat cursussen of apps die je helpen om te leren mediteren. Zelf gebruik ik de geweldige app Headspace. Deze app leert je stap voor stap mediteren. Je start met slechts drie minuten en je kan dit langzaam opbouwen naar de duur die jij comfortabel vindt. Mediteren is wel moeilijk in de zin dat je er een gewoonte van moet maken.

Ik ben begonnen met mediteren te zien als mentale hygiëne, net zoals tandenpoetsen sla ik mijn meditatiesessie niet meer over. Kies dus een vast moment waarop je even niet gestoord wordt zoals bijvoorbeeld vlak voor de rest van het gezin wakker is. Zeker voor hoogsensitieve mensen is mediteren een ongelooflijk goede gewoonte om de stortvloed van prikkels, gedachten en emoties te kalmeren en vanop een afstand te bekijken. Je start je dag met een kalme geest en weet dat:

“Brilliant things happen in calm minds.”

Wil je het ook eens proberen? Dan heb ik een cadeautje!

Download hier mijn gratis meditatie voor HSP’ers, zowel geschikt voor beginnende als gevorderden! Ik begeleid je heel de weg… Ik ben benieuwd wat je ervaart!

We nemen je privacy heel serieus, we sturen je geen spam. Beloofd! Je kan je ten allen tijde uitschrijven natuurlijk.