Moet je in therapie als je hoogsensitief bent?

by sep 26, 2017

Het nieuwe HSP-boek: Leven zonder filter van Fleur van Groningen laat veel stof opwaaien. Steeds meer mensen herkennen zich in haar verhaal en vragen zich af wat je nu net moet doen als je hoogsensitief bent. Ga je ermee naar de dokter, naar de therapeut, schreeuw je het van de daken of blijf je er maar beter stil over?

Voor alle duidelijkheid, hoogsensitiviteit (HS) is een persoonlijkheidskenmerk, je wordt ermee geboren net zoals je huidskleur en je temperament. Het is dus geen stoornis, je kan dus ook niet hoogsensitief worden, je bent het! Je bent dus niet ziek, een doktersbezoek uitgespaard.
Hoogsensitiviteit heeft heel wat voordelen zoals een diepgaandere verwerking van wat je ziet en beleeft, je kan erdoor bijvoorbeeld gemakkelijker verbanden zien. Ervaar je je hoogsensitiviteit vooral als een kracht en weet je hoe je de mogelijke nadelige gevolgen ervan beperkt dan hoef je zeker niet in therapie.

Anderzijds zijn er heel wat mensen die het gevoel hebben dat hun levenskwaliteit sterk daalt door hun HS. Herken je één van de volgende zaken:

  • Heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt door je partner, familie of vrienden in je gevoeligheid?
  • Heb je het gevoel dat alles jou veel dieper raakt en dat je zeer snel gekwetst wordt?
  • Verlies je vaak jezelf in het contact met anderen?
  • Heb je het gevoel dat je energie zeer snel wegstroomt?
  • Vermijd je actief situaties waar er veel op je afkomt?
De eerste stap om te leren omgaan met je HS is door het te begrijpen. Er zijn talloze boeken op de markt die je daarbij kunnen helpen. Zijn boeken niet jouw manier van leren of heb je ze gelezen en kom je er toch nog niet uit, dan kan therapie bij een gespecialiseerde HSP-professional zoals ik een uitkomst bieden. Ik kan samen met jou op weg gaan naar een aanpak en levensstijl die bij jou past!

Hoogsensitiviteit kan een prachtige eigenschap zijn, als je weet hoe ermee om te gaan. Mijn grootste droom is dat hoogsensitieve personen gelukkig kunnen leven met hun eigenschap. Herken je jezelf vooral in de lastige kanten van HSP en heb je vragen hierover? Aarzel niet om me te contacteren! Mijn missie is dat jij het leven kan leiden dat jij wil met je HS als grote kracht.

We nemen je privacy heel serieus, we sturen je geen spam. Beloofd! Je kan je ten allen tijde uitschrijven natuurlijk.