Zelfzorg is niet me-time in het bubbelbad met een glas wijn en kaarsjes of een weekendje weg!

by sep 23, 2018

Zelfzorg is één van de moeilijkste dingen die je in je leven moet leren! Het is zoveel meer dan me-time inplannen of een regelmatige dosis zon, zee, strand op een exotische bestemming. Zelfzorg is niet iets wat je inplant, het is iets wat je 24/7 doet moeilijk of niet!

Iedereen heeft zelfzorg nodig, maar als HSP’er ga je zoveel sneller er onderdoor als je het verwaarloost. Je beleeft de wereld zoveel intenser en als je geen goede zelfzorgroutine hebt, word je snel overweldigd.

Zelfzorg: Het is zorgen voor een gezond lichaam, genoeg slaap, nee zeggen tegen mensen in je leven die je een slecht gevoel geven. Het is zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt en uit de schulden blijft! Het is die 10 minuten vroeger opstaan om toch even te kunnen mediteren of die yoga-oefeningen die je zo erg helpen te doen. Het is toch even je huis opruimen zodat je in rust creëert in je huis en in je hoofd. En dit iedere.dag.elke.keer.opnieuw!

“Als je geen goede zelfzorgroutine hebt, word je snel overweldigd als HSP’er in deze wereld.”

Onze consumptiecultuur tracht ons wijs te maken dat zelfzorg veel makkelijker kan, dat daar geen ijzeren discipline of zweet voor nodig is. Als zelfzorg ook een chocoladecake met cappuccino kan zijn, dan zou je maar zot zijn om die cursus mindfullness te gaan volgen. Als zelfzorg een shortski is waar de alcohol je doet vergeten hoe die éne jeugdvriendin systematisch met je energie gaat lopen, waarom zou je dan het moeilijk proces aan moeten gaan om deze vriendschapsrelatie te minderen of zelfs te beëindigen?

Als hoogsensitief persoon betekent dat je gaat moeten kiezen voor jezelf op een duurzame manier met een lange termijnvisie. Waar wil jij met je leven naartoe? Wat is voor jou belangrijk, ongeacht van wat anderen doen of denken? Als HSP’er pas je niet in de norm, dat betekent ook dat je leven ook voor een stuk buiten de norm zal moeten zijn om je gelukkig te maken! Het is kiezen voor jezelf zodat je er kan zijn voor anderen. Niet omgekeerd!

“Het is leren kiezen voor jezelf zodat je er voor anderen kan zijn als je dat wil. Dit is net het omgekeerde van egoïsme!”

Vele hoogsensitieven lopen immers rond met permanente energielekken. Deze dichten dat is zelfzorg. Ik zou zelfs durven zeggen overlevingszorg. Maar in plaats van ze te dichten, gaan we een weekendje weg om op te laden, waarbij we vergeten dat we in de eerste plaats een dagdagelijks leven zouden moeten leiden waar we ons systematisch in opladen: Energie krijgen van je werk, opgeladen zijn door dat fijne gesprek met die oude meneer aan de kassa in de supermarkt, het fijne gevoel wanneer je beseft dat je al je rekeningen kan betalen, …

Zo vaak zie ik het patroon van ontsnappen: “Ik loop leeg in mijn normale leven, ik ga twee weken naar Bali en giet mezelf vol met energie (in de vorm van cocktails). Na twee dagen terug te zijn in ons klein landje voel je dat je energie alweer via één of andere lek naar buiten is gestroomd”.

Weet dat jij de kracht en de verantwoordelijkheid hebt om het leven te creëren dat bij jou als hoogsensitief persoon past. Ik heb helaas al vaak gezien hoe moeilijk dit is voor HSP’ers en zeker vrouwen, die nog meer de neiging hebben om zich bewust of onbewust leeg te geven. Dit is ook één van mijn hoofdredenen om de week van de hoogsensitieve vrouw te organiseren, zodat ik je kan helpen met te zoeken naar welke zelfzorg jij nu echt nodig hebt. Waar liggen je lekken en waar liggen je prioriteiten? Wat voor leven wil jij leiden als hoogsensitief persoon?

“Waar liggen jouw energielekken en waar liggen je prioriteiten? Ik help je het mee ontdekken tijdens de Week van de Hoogsensitieve Vrouw!”

Tijdens de Week van de Hoogsensitieve Vrouw ga ik je helemaal gratis ondersteunen om antwoorden te formulieren op deze vragen en belangrijker nog om in actie te komen! Je kan je hier vrijblijvend aanmelden!

Zie ik je daar? We gaan van start op 15 oktober!

Ben je klaar om de persoon te worden die weet dat een weekendje weg gaat om genieten en niet om ontsnappen?

Ik hoop dat je mijn ‘tough love’ vergeeft en dat ik je weer heb mogen inspireren…

Veel liefs,

Enya