Ziek van het nieuws?

by sep 11, 2018

Ik herinner het me nog goed, ook al zat ik toen nog net in de lagere school. 11 september 2001. Voor mij de eerste keer in mijn leven dat ik het woord terrorisme hoorde en de bijbehorende angst door mijn lichaam voelde razen. “Was ik wel veilig?”, “Zouden ze dat ook in België doen?”, “Hoe kon iemand zo gemeen zijn?” 

Als hoogsensitief kind raakte deze ramp mij diep en ik was er zowel in mijn hoofd als in mijn voelen er erg mee bezig. De verschrikkelijke beelden van mensen springend uit torens waren op mijn netvlies gebrand. Nog steeds raken nieuwsberichten me diep. Ik vind het verschrikkelijk om onverwacht besprongen te worden met lugubere IS-video’s of expliciete foto’s van dierenleed in de krant.

Het hoogsensitieve brein laat deze heftige prikkels in als zijn nuances en details toe tot de hersenen. De diepgaande verwerking, die HSP’ers kenmerkt, schiet in gang. Je begint linken te leggen en oplossingen te zoeken, maar vaak zijn de problemen zo groot dat je er in je eentje weinig aan kan doen. Gevolg: Gevoelens van machteloosheid en verdriet, terwijl jouw rechtvaardigheidsgevoel roept om actie!

Ik ben me beginnen afvragen: “Draagt het volgen van het nieuws bij tot mijn persoonlijk geluk?” 

Het antwoord hierop was negatief. Tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk om een burger van de wereld te zijn en geen struisvogelpolitiek op mezelf toe te passen. Ik zocht naar een oplossing en voor mij ziet die er zo uit:

 Ik kijk geen nieuws meer (ik heb ook geen tv, maar dat is een ander verhaal) en ook op het internet blijf ik weg van nieuwssites.

Waarom? Video, bewegende beelden komen sterker binnen in de hersenen en laten niets tot de verbeelding meer over. De kans op overprikkeling is daar het grootst. De krant blijft ook toe bij me, hoewel dit voor HSP’ers al een zachtere manier is om nieuws te ontvangen.

Mijn lieve vriend volgt het nieuws wel en van hem krijg ik de belangrijkste updates van dat moment, ook op Facebook krijg ik nieuws naar mijn voorkeuren te zien. Ik zorg ervoor dat ik positief ingestelde tijdsschriften lees om ook het goede nieuws van de wereld te ontvangen. Daarbovenop is radio voor mij een fijne en veilige manier, omdat je daar enkel het gesproken woord hoort. Dit komt veel neutraler binnen dan foto’s of filmpjes.

Zoals je misschien al weet is het mijn missie om hoogsensitieve personen in Vlaanderen en Nederland te helpen het leven te leiden dat zij willen. Met die missie wil ik een stukje van de wereld verbeteren. Door zo’n sterk uitgesproken doel te hebben in mijn leven is ook mijn rechtvaardigheidsgevoel gesust. Nee, mijn kwaliteiten liggen niet in het bestrijden van terrorisme of op de barricades te gaan staan voor dierenwelzijn (hoewel ik dit heel belangrijk vind!).

Mijn kwaliteiten liggen in het werken met en inspireren van HSP’ers. Als ik hen help om helemaal zichzelf te worden, kunnen zij op hun beurt weer hun missie achterna jagen en zo wordt onze wereld stukje voor stukje beter.

Ik ben waanzinnig benieuwd hoe jij met de constante nieuwsstroom omgaat en wat jouw missie is in het leven.

Wat wil jij graag doen of doe je al om onze prachtige aarde een betere plek te maken? 

We nemen je privacy heel serieus, we sturen je geen spam. Beloofd! Je kan je ten allen tijde uitschrijven natuurlijk.