Kan mijn dokter hoogsensitiviteit bij me vaststellen?

by jan 28, 2019

Een vraag die ik vaak tegenkom: Kan hoogsensitiviteit worden vastgesteld door een dokter? Het korte antwoord op deze vraag is nee, maar dit is wat kort door de bocht. Sta me toe om ook het langere antwoord met je te delen.

Kan hoogsensitiviteit worden vastgesteld door een dokter?

 Een huisdokter is gespecialiseerd om aan de hand van je symptomen een ziektebeeld te herkennen en hiervoor een passende medische behandeling uit te stippelen. Hier wringt het schoentje voor de eerste keer: Hoogsensitiviteit is geen stoornis, geen aandoening of ziekte! Je kan dus geen briefje krijgen van je dokter dat je omwille van je hoogsensitiviteit thuis ‘ziek’ mag blijven. Dat betekent ook dat je dus geen diagnose ‘hoogsensitief’ kan krijgen, want diagnoses zijn voor ziektes of syndromen. Bovendien zijn maar sommige dokters zijn bekend met hoogsensitiviteit, anderen niet. Dit behoort niet tot hun standaardpakket. Is jouw dokter hiermee bekend?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Dan begeef je je op het terrein van de psychologie. Je bent hoogsensitief, je hebt het niet! Je bent sensitiever dan gemiddeld, maar niet ziek. Dat betekent natuurlijk niet dat je er geen last van kan ondervinden.

 

Kan ik me dan ergens laten testen op hoogsensitiviteit als mijn dokter het niet kan?

Kennis en onderzoek staan nog maar in zijn kinderschoenen als we het over hoogsensitiviteit hebben. We zijn eigenlijk nog maar net in staat om het persoonlijkheidskenmerk goed te omschrijven. Over intelligentie bijvoorbeeld is er al véél meer onderzoek gedaan en zijn er testen ontwikkeld en grondig getest.

Hoewel je online en in boeken heel wat zelftests tegenkomt voor hoogsensitief zijn deze dus wetenschappelijk nog niet genoeg onderbouwd en kunnen op individueel niveau (Ben ik hoogsensitief?) niets zeggen.

 

Wie kan dan wel hoogsensitiviteit vaststellen?

Als zelftests niet werken en de dokter brengt geen uitsluitsel, wat kan je dan wel doen om je hoogsensitiviteit te laten vaststellen? Een HSP-professional met een gedegen opleiding in hoogsensitiviteit en liefst ook nog een bijkomende opleiding als psychotherapeut of psycholoog is de meest uitgelezen persoon om naartoe te gaan. Ik ben er zo eentje 😊. Aan de hand van verschillende gesprekken kan verkend worden of je hoogsensitief bent én nog belangrijker hoe ermee om te gaan!

 

Moet ik mijn hoogsensitiviteit laten vaststellen? Is dat nodig?

Nee, dit is niet nodig! Ik zou dit vooral aanraden als je moeilijkheden hebt en je vermoedt dat het wel eens iets met hoogsensitiviteit te maken zou kunnen hebben. Als jij een manier vindt of hebt gevonden om op een prettige manier met je gevoeligheid om te gaan hetzij via boeken, coaching of een (online) trainingsprogramma, …  is het niet nodig om naar een HSP-professional te gaan.