Mijn favoriete HSP-boeken speciaal voor jou!

Via een boek heeft mijn moeder zowat 14 jaar geleden ontdekt dat ik hoogsensitief ben. Dat was een waar geschenk voor mij en mijn familie. Via deze lijst wil ik je ook heel wat inspiratie en inzichten cadeau doen over hoogsensitiviteit. Er staan boeken voor volwassenen, ouders, kinderen en jongeren tussen. Heb jij nog een geweldig boek over hoogsensitiviteit dat je kan aanbevelen? Laat het me even weten!

Voor volwassenen

1. Hoog sensitieve personen van Elaine Aron is het eerste boek ooit verschenen over hoogsensitiviteit. Het is een basisboek waar heel wat mensen in de laatste decennia hebben ontdekt dat ze hoogsensitief zijn. Zowel haar wetenschappelijke inzichten als praktische tips en spiritualiteit als HSP’er komen aan bod.

2. In Leven zonder filter vertelt Fleur van Groningen openhartig en met zelfrelativering over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette, uit schrik voor labels en zweefteven. Tot ze ondervond dat de eigenschap naast nadelen ook voordelen kent. Dit was het HSP-boek in België van 2017. Het is een persoonlijk verhaal waar de combinatie van trauma en hoogsensitiviteit centraal staat.

3. Is een puur wetenschappelijke visie over hoogsensitiviteit iets voor jou of wil je je meest rationele vriend(in) of partner inleiden in dit thema? Dan is het boek Hoogsensitief van Elke van Hoof misschien wel iets voor jou. Het is een no-nonsense boek volledig gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Ze schreef ook een praktische handleiding om met je hoogsensitiviteit aan de slag te gaan: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit.

4. Hoogsensitiviteit @ work: De werkdruk vandaag is hoog en als je hoogsensitief bent, heb je vaak meer dan andere mensen moeite om daar goed mee om te gaan. Nochtans beschik je als hoogsensitieve medewerker over heel wat troeven, volgens Ilse van den Daele. Het is alleen een kwestie om deze te ontdekken, ze verder te ontwikkelen én ze goed te leren inzetten. Hoe kun je als hoogsensitieve persoon openbloeien op de werkvloer?

Voor Ouders

1. Het Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het geregeld het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Elaine Aron (de HSP-pionier) deze gids geschreven.

2. Het hooggevoelige kind met een sterke wil is één van mijn topfavorieten in deze lijst. Sommige kinderen passen niet in het klassieke hoogsensitieve plaatje omdat ze heel veel willen en van uitdagingen houden, met alle gevolgen vandien. Heb je er zo eentje thuis rondlopen? Lees dan zeker het boek van Janneke van Olphen! Ontelbare ouders in mijn praktijk hebben ongelooflijk veel geleerd uit dit pareltje.

3. Mijn kind is hooggevoelig is een makkelijk toegankelijk en praktisch boek voor ouders, helemaal van Belgische bodem. Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs, Linda T’Kindt en Ilse van den Daele, tonen aan hoe je het zelfvertrouwen van een hooggevoelig kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf.

4. Susan Marletta-Hart laat zien in haar boek ‘Leven met hooggevoelige kinderen‘ hoe we een hooggevoelig kind kunnen herkennen. Daarvoor gebruikt ze recente inzichten. Ook staat haar boek vol verhalen: wat het bijvoorbeeld betekent voor zo n kind om op kamp te gaan of waarom het zoveel last heeft van een kriebelend labeltje in een T-shirt. Ten slotte geeft Susan Marletta-Hart 26 oefeningen en meditaties.

Voor kinderen

1. De hoogsensitiviteit survivalgids is een leuk doeboekje voor kinderen vanaf 9 jaar, geschreven door An Michiels,  om te ontdekken wat hoogsensitiviteit is en hoe je ermee kan leren omgaan. Je kan als ouder de oefeningen samen met je kind doen of het zelfstandig laten doornemen als dat beter bij je zoon of dochter past.

2. Help… ik voel zoveel! is een fijn boekje om samen met je kind te beleven. Het is geschikt voor kinderen tussen 7 en 11 jaar. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het teveel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan. – Geschreven door Carla van Wensen

3. Heb je een nogal licht ontvlambaar hoogsensitief kind? Dan is Draakje Vurig het ideale voorleesboek voor jou! Dit is één van de toppers in mijn praktijk. Kinderen leren inzicht krijgen in hoe ze overprikkeld worden en dan vervolgens ontploffen. Voordat je het weet vraag je ’s avonds na school hoe rood het draakje van je zoon- of dochterlief vandaag is. – Geschreven door Josina Intrabartolo

4. Josina Intrabartolo heeft een fijne voorleesboekenreeks geschreven speciaal voor hoogsensitieve kleuters en kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Langmuts is een hooggevoelige kabouter die heel wat avonturen beleeft: Langmuts op schoolLangmuts is een held, Langmuts en de vakantie, Langmuts en het feest. Perfect om je kind voor te bereiden op speciale gebeurtenissen!

5. Ridder Zeldenmoed is een leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Tristan is een jongen die als page werkt op het kasteel van zijn oom. Tristan wordt door zijn vader “ridder Zeldenmoed’ genoemd, omdat hij gevoelig en voorzichtig is en later dolgraag ridder wil worden. In dit mooie verhaal ontdekt je kind wat de verborgen krachten en talenten zijn van hoogsensitief zijn.  – Geschreven door Josina Intrabartolo

Voor jongeren

Voor jongeren is er helaas nog maar heel weinig op de markt om te leren over hun hoogsensitiviteit. Als ze graag lezen en oud genoeg zijn, kunnen ze natuurlijk de boeken voor volwassenen lezen.

1. Jong en hooggevoelig hoezo anders?! Dit is een kort, vlot geschreven boekje door Ellen van den Ende en speciaal ontwikkeld voor jongeren. Het heeft eerder een alternatieve dan een wetenschappelijke inslag. Informatie wordt afgewisseld met praktische tips.