Wanneer je hoogsensitief kind (te) goed weet wat het wil…

by nov 14, 2017

Hoogsensitieve kinderen roepen vaak het stereotiep beeld op van zeer gevoelige lieverdjes die snel wenen en het liefst rustig op een kamer tekeningen maken. Dertig procent van de hoogsensitieve kinderen echter is niet alleen erg gevoelig, maar heeft bovendien een ongelooflijk sterke wil. Deze kinderen zijn vaak extravert en worden soms in de literatuur ook de high sensation seekers genoemd.

Heb je een vermoeden dat je er ook zo eentje thuis hebt rondlopen? Doe dan even deze test! Ontvang na de test ook nog een fijne e-mail met tips en trics.

Deze kinderen willen op avontuur en zitten weinig stil, zijn ondernemend en bruisen van energie. Als dingen niet lopen zoals ze willen kunnen ze boos reageren. Ze hebben een duidelijk idee wat ze willen, hoe ze het willen en wanneer ze het willen. Wijkt er hier iets van af, dan zal je het als ouder wel geweten hebben! Ze staan als het ware met hun volledige gewicht op het gaspedaal en willen vooruit op hun manier.  Niemand houdt hen tegen, toch?!

“Ze staan als het ware met hun volledige gewicht op het gaspedaal en willen vooruit op hun manier. Niemand houdt hen tegen, toch?! “

Het hoogsensitieve stukje in henzelf echter wordt vaak overspoeld door al de prikkels die het avontuurlijke en wilskrachtige stukje opzoekt. Het kind raakt overprikkeld en in tegenstelling tot de andere 70% van de hoogsensitieve kinderen mondt deze overprikkeling in eerste instantie uit in een driftige bui vaak vol met frustraties en verwijt i.p.v. een huilpartij (die komt vaak pas later). Vol vuur en woede kan zoon- of dochterlief in de verdediging schieten en allerlei middelen inzetten om toch te krijgen wat hij of zij zo graag wil. De hoogsensitieve kant echter, wil niets lievers dan op de rem gaan staan en de prikkeltoestroom stoppen.  Deze kant geraakt helemaal over zijn toeren.

Je kan je voorstellen dat de opvoeding van een kind die op het gaspedaal en de rem tegelijktijdig wil gaan staan allesbehalve een vlotte rit is. Deze opvoeding gaat vaak in horten en stoten, een bobbelige weg. Hoe beter je echter naar je kind leert kijken, hoe vaker je de mogelijke gaten in de weg kan opmerken en eromheen kan rijden. Ik schrijf vaker en niet altijd. Je kan als mama of papa soms maar al te goed weten dat jullie gezinsauto richting een ravijn aan het rijden is en toch niet kunnen vermijden dat jullie de afgrond – spreekwoordelijk – instorten .

 Er zijn geen pasklare antwoorden over hoe exact een hoogsensitief kind met een sterke wil op te voeden. Het is een avontuurlijke rit waarvan je enkel voor sommige stukken van de weg een kaart bezit. Je komt wel op de meest bijzondere en onverwachte plekken uit, die je zelf nooit had kunnen inplannen.

“Hoe ga jij met je eigen (hoog)gevoelige stukje om als je kind een wervelwind van prikkels jouw richting opstuurt?”

Janneke van Olphen heeft een fantastisch boek geschreven om meerdere stukjes van die kaart te bemachtigen als ouder . Ook vertelt ze je wat te doen als jullie auto gestrand aan de kant van de weg (of in het ravijn) terecht komt. Ze leert jou als ouder vooral ook naar jezelf te kijken. Hoe reageer jij op een woedeaanval van je kind? Wat helpt en wat helpt niet? Hoe ga jij met je eigen (hoog)gevoelige stukje om als je kind een wervelwind van prikkels jouw richting opstuurt?

Het boek is vlot geschreven, zonder in te boeten aan de complexiteit van het opvoeden van een gevoelig kind met een ijzersterke wil. Janneke leert je hoe met deze conflicterende combinatie van eigenschappen om te gaan vanuit haar ervaring als ouder en psycholoog. Haar doel is om de rust en de harmonie in het gezin te laten terugkeren. Het boek is hier verkrijgbaar.

Hoe ga jij met de sterke wil van je kind om? Laat het me weten in de comments hieronder! 

We nemen je privacy heel serieus, we sturen je geen spam. Beloofd! Je kan je ten allen tijde uitschrijven natuurlijk.