Kerstmis of Stressmis?

by dec 4, 2018

Over exact drie weken in het zo ver: Kerstmis! Een feest vol warmte en licht in de donkerste tijd van het jaar. Kijk je ernaar uit of zakt de moed in je schoenen als je beseft hoeveel cadeaus er nog moeten gekocht worden, dat er nog feestmenu’s opgesteld moeten worden, om nog maar te zwijgen over hoe al de die verschillende feestjes en uitstapjes in je agenda zullen passen….?

Hoeveel winkelmarathons staan er gepland?

Naar hoeveel feestjes moet je gaan?

Wat staat er allemaal op je to do-lijstje?

De kerstperiode vervalt op deze manier voor heel veel HSP’ers in een stressperiode. Dat is erg jammer! De kerstperiode is de periode voor rust en inkeer, net zoals de natuur zich nu helemaal naar binnen keert.

Waarom doen wij dat als mensen niet? Deze vastgeroeste ideëen over hoe de Kerstvakantie eruit zou moeten zien zitten er misschien voor iets tussen:

– Je moet heel je familie gezien hebben in een tijdspanne van twee weken, soms zelfs meerdere malen.

– Tijdens die familiefeesten mag je niet te vroeg weggaan of later toekomen, ongeacht of je overprikkeld bent of niet.

– Je legt jezelf de druk op om de perfecte cadeautjes te vinden: Materialisme viert hoogtij!

– Je mag geen nee zeggen als ze je glas willen bijschenken (vooral de nonkels) of je bord weer eens willen volscheppen (vooral de oma’s).

– Oudjaar moet het feestje zijn van het jaar! Wie oudjaar rustig door doet of negeert moet wel saai zijn en/of heeft geen vrienden.

– Het allerlekkerste eten, liefst nog iets heel speciaals en moeilijks, moet op de menu staan.

“Hoe wil jij dat jouw kerstvakantie eruit zit? Wat zou jij doen als je naar niemand zou moeten kijken?”

De feestdagen mogen er zo uitzien natuurlijk, maar alleen als jij dat wil! Is koken jouw passie? Duik dan de keuken in voor een geweldig feestmaal te bereiden. Wil je dit niet, weet dan dat je de keuze hebt om er iets anders van te maken.

Deze vragen kunnen je hierbij helpen:

– Welke familiefeesten zijn voor mij belangrijk? Je hoeft ze echt niet allemaal te doen.

– Wat is voor mij een prettige lengte van zo’n feesten? Kan ik later toekomen of eerder weggaan?

– Welke cadeaus zijn echt waardevol? Denk er eens over na om in plaats van iets materieels te geven, een moment van samenzijn cadeau te doen. Bijvoorbeeld: Een bon om samen een winterwandeling te maken of een gezellige picknick in de tuin met de kinderen…

– Wat is voor jou de beste plek aan tafel? Waar krijg jij het minste prikkels binnen?

– Durf je eventjes naar buiten gaan of een wandelingetje maken als het te druk wordt? Vergeet niet: De wc is jouw beste vriend!

– Wanneer heb ik rustmomenten in de vakantie?

– Wat zijn voor jou prioriteiten? Een pyjamadag met de kinderen? Een winterse wandeling met je lief? Kerstkoekjes bakken?

De feestdagen zijn vaak een periode van moetjes, zorg ervoor dat je ook genoeg magjes op je agenda zet. Zorg goed voor jezelf, neem genoeg rust en plan die proactief in! Zet een aantal grote kruisen in je agenda waar jij tot jezelf kan komen. Zo kom jij relaxed toe op een feest en kan ook jij er helemaal van genieten.

Jij verdient een prachtige, ontspannende kerst! Het is aan jou om je agenda te bepalen en die te vullen met dingen die jij leuk vindt 😊.

Daarom schrijf ik deze blog nu al, want nu heb je nog drie weken tijd om jouw vakantie op maat in te plannen, om je familie op de hoogte te brengen van je beslissingen. Ik weet dat het best spannend kan zijn om wijzingen aan te brengen, maar weet dat mensen die je graag zien jou de kerstvakantie gunnen die jij nodig hebt!

Heb jij nog goede tips om de Kerstperiode ontspannen door te komen als HSP’er? Laat het me zeker weten op Facebook!

Liefs,
Eny